10 ADIMDA RİSKLİ YAPI TESBİTİ

10 ADIMDA RİSKLİ YAPI TESBİTİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

İçinde ikamet eden kişilerin can güvenliklerinin doğal ,fiziksel ya da teknik nedenler ile tehlike altında olduğu yapılara  riskli yapı denilmektedir.  6306 Sayılı kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından bizzat ya da yetkilendirdikleri kurumlar vasıtasıyla tespit edilmelidir. Bu adımları kısaca sıralayacak olursak ;

  1.    Vatandaşın risk tespiti yaptırması
    Vatandaşlar yapılarını, bakanlık tarafından lisans hakkı elde etmiş kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptırabilirler. Riskli yapı tespit işlemlerinin başlatılabilmesi için maliklerden herhangi birinin ya da kanuni temsilcisinin müracaatı yeterlidir. Yapılacak müracaat için başvuru dilekçesi, güncel tapu durum belgesi ve kimlik belge fotokopisi yeterli olmaktadır. Riskli Yapılar, 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin Ek-2 maddesinde yer alan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara göre tespit edilmektedir.
  2.    Riskli tespit edilen yapılar
    Yapılan gerekli çalışmalar sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ya daçalışılan kuruma yetki verilmesi halinde İdari birimlere bildirilir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri veya İdareler elde edilen sonuçları inceleyerek raporlarda eksik ve yanlışlıklar olması halinde raporlar ilgilisine iade edilir, diğer uygun bulunan tespitlere ilişkin şerh bildirimi ise ilgili tapu müdürlüğüne iletilmektedir.
  3.    Maliklere tebligat gönderimi
    İlgili tapu müdürlüğü tarafından tapu kütüğüne işlenen hususlar riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak kaydıyla belirlenen süre içerisinde yapının yıkılması gerektiği de belirtilerek tüm hak sahiplerine tebliğ edilir.
  4.    Riskli yapı tespitine itiraz
    Yapılan İtirazları inceleyecek olan teknik heyet, üniversitelerden dört üye ile bakanlıkta görevli ikisi inşaat mühendisi ve biri jeofizik ya da jeoloji mühendisi olacak şekilde toplam 7 üyeden oluşmaktadır.
  5.    Riskli yapıların yıktırılması
    Tapu kütüğüne riskli olarak kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıkımı istenir.
  6.    Yıkım süreci ve kontrolü
    Riskli olarak tayin edilmiş yapıların altmış günlük süre içerisinde malikler tarafından yıktırılıp yıktırılmadığı, İdarece mahallinde kontrol edilir. Bu süreçte riskli yapı, yıkılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günü geçmemek üzere ek süre verilerek tekrar tebligatta bulunulur. Bu süre sonunda da riskli yapıların yıkılmaması halinde, riskli yapının elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan istenir.  Gerektiği taktirde riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıkım işlemleri kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır ya da yaptırılır.
  7.    Bakanlıkça yıkım kararı
    Müdürlük veya yetki devri yapılması durumunda İdare, yıkımı yapılan riskli yapılara ilişkin bilgileri elektronik ortamda sistemine kaydeder. İdare, tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirilemeyen riskli yapılara ilişkin bilgi ve belgeleri, ikişer aylık periyotlar hâlinde Müdürlüğe bildirir. Yıkım işlemi idarece yapıldıktan sonra ortaya çıkan yıkım maliyetlerinden malikler hisseleri oranında sorumlu olmaktadırlar. Yıkım işleminin masrafları maliklerden genel hükümlere göre tahsis edilmektedir. .
  8.    Yıkım sonrası uygulama
    Riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan alan veya adada, risk barındıran yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde; yapıların yıktırılmış olması şartı aranmaksızın ve yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, terk, ihdas, ifraz, taksim, ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, bütün maliklerce oybirliği ile karar verilememiş ise, anlaşma sağlanamayan maliklere ait taşınmazların değeri lisans sahibi değerleme kuruluşlarınca tespit ettirilmesine ve bu değer de gözetilerek oybirliği ile anlaşmaya çalışılması esasına dayanır.. Oybirliği ile anlaşma sağlanamaması halinde yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.
  9.    Nitelikli çoğunluğun sağlanması
    En az üçte iki çoğunluğun sağlanmasıyla alınacak kararlar ve varılan anlaşma şartları Müdürlüğe bildirilir. Paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; 15/A maddesinde belirtilen usule göre, arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılmaktadır.
  10.    Satış uygulama işlemleri
    Satış işlemleri sonlanıp tüm pürüzler giderilince inşa aşamasına geçilir.

 

bir yorum bırakın